• slider-04
  • slider-05
  • slider-09
  • slider-08
  • slider-02
  • slider-07
  • slider-10
  • slider-01
  • slider-06
  • slider-03
  • slider-11

Eerder schreef ik al een blog over sjoemelen. Het wemelt van het gesjoemel in de wereld. Doping, elektro-motor, etc. Er kwam zelfs  een nieuwe categorie bij “de sjoemelboeren”, die met de registratie van hun kalveren hadden gesjoemeld. Het schijnt bij de boeren om slechts een zeer klein gewin te gaan, maar maakten toch de ongelooflijk grote fout om te frauderen en daarmee tevens de hele stamboom te ondergraven. Daarnaast hebben de boeren op grote schaal gesjoemeld met de boekhouding van hun mest in verband met de fosfaat uitstoot.

Ik heb veel respect voor boeren. Ook mijn familie was actief in deze sector. Mensen van stavast, rechte rug, hard werken, etc. Allemaal classificaties die bij mij opkomen als ik aan boeren denk. Helaas weer een illusie armer. De goeden niet te na gesproken.

En wat te denken van gesjoemel met scharrelkwarteleieren”,  die gewoon uit legbatterijen afkomstig zijn. De regio Barneveld werkt zich nog verder in de nesten.

Nog zo’n man van stavast waar ik altijd veel bewondering voor heb is: Jillert Anema, u weet wel, de coach van Jorrit Bergsma. Recht door zee. Boute uitspraken. Lekker ruzie maken. Heerlijk zo’n type in een wereld vol diplomatieke uitspraken. En uiteraard denk ik aan onze eigen sjoemelminister Halbert Zijlstra. Zo’n heerlijke fries met een redelijk rechte rug en met niet altijd even diplomatieke uitspraken in de politiek. Echter, ook hier kwam hoogmoed  voor de val. Een iets te grote broek aangetrokken. Stom! Einde politieke carrière!!

Maar……..wie schetst mijn verbazing dat Jillert Anema een poging heeft gedaan tot matchfixing bij de ploegenachtervolging schaatsen in Sotsji (2014). Als coach van de Franse achtervolgingsploeg probeerde hij het op een akkoordje te gooien met de Nederlandse achtervolgingsploeg, tegen wie de Franse ploeg destijds moest schaatsen. De Nederlandse ploeg zou  de Fransen moeten sparen. Een akkoordje omwille van toekomstige beschikbare fondsen voor de Franse schaatsploeg.  Tegen iedere Olympische waarde. Hoe stom kun je zijn!? Slechts een berisping van het NOC/NSF.

Uiteraard is er al langer sprake van matchfixing  in de voetbalwereld. Er wordt veel onderzoek gedaan naar afwijkend gokgedrag op uitslagen van wedstrijden, maar het harde bewijs is nog niet echt  geleverd. Er is ooit iets onoirbaars  vastgesteld bij Willem II versus FC Utrecht, maar de onderste steen is nooit echt boven gekomen.

Gesjoemel, doping of matchfixing. Het lijkt van alledag te zijn. Bij alle sporten, in alle sectoren en het lijkt erop dat je niemand meer op z’n blauwe ogen kunt geloven. Wie had nou gedacht dat een lid van het Russische curlingteam, dat de bronzen medaille op de OS veroverde, betrapt werd  dopinggebruik. Curling!!?? Ja curling,  u hoort het goed.  Dat de deelnemers van de curlingkwis van Frans Bauer niet zonder doping zijn, kan ik me goed voorstellen, want de lijst met verboden middelen is uitputtend. Dus je bent al snel de klos. Maar dan hebben we ook niet over echte sporters.

Hoe zou het in de stepsport zijn? En dan bedoel ik de wedstrijd stepsport. Geen idee. Ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken. Of ben ik nu te pessimistisch? Laat ik voorlopig maar uitgaan van een mooie, schone sport. Er gaat natuurlijk in deze sportdiscipline relatief weinig geld om. Maar het gebruik van verboden middelen bij amateurs is ook een serieus probleem. Dus  voor de zekerheid zou ik de organisatie van het WK steppen (van 20 tot en met 22 juli 2018) in Losser willen adviseren om scherp te zijn op gesjoemel, doping of matchfixing. Het komt namelijk in de beste families voor.

Het gaat uitsluitend om fairplay en sportief winnen in de sport, toch!?  Welke sport dan ook!

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort.  

Mijn studietijd in Amsterdam is alweer even geleden. Ook toen waren er studentenverenigingen waarvan je lid kon of mocht worden. Uiteraard waren er ontgroeningen. En wellicht nog heftiger dan tegenwoordig. Maar dat kwam niet in het nieuws. Sociale media noch mobieltjes waarmee je alles kunt filmen, waren nog niet uitgevonden.

Zelf ben ik geen lid geworden van zo’n vereniging. Maar een biertje drinken in de sociëteit kon altijd. Helaas had ik daarvoor weinig geld. Ik leefde van een studiebeurs, die eens per kwartaal werd overgemaakt. Dan was het feest en bezatte ik me in de sociëteit, om de eerste ochtendtrein weer naar mijn woonplaats te nemen. De rest van dat kwartaal kon ik me zo’n uitspatting niet veroorloven.

En het was op één van die memorabele kroegdagen dat er rake klappen vielen. De rijkeluis corpsleden , in blauwe blazer, stropdas en grijze broek met omslag waren dagelijks in de kroeg te vinden en gingen met elkaar op de vuist. “Alcohol in de man, geest in de kan”.  Een paar voortanden volgen over de aftandse houten vloer met zaagsel. Waarom? Geen idee. Te hoog testeron gehalte, vermoed ik. De volgende ochtend liep het heerschap met een beugelbek en flink wat blauwe plekken weer vrolijk rond in zijn blauwe blazer. Paste qua kleur prima bij elkaar.

Dezelfde heren speelden in die tijd tevens al golf en troefden elkaar af met hun handicap. Daar werden ook rake klappen gegeven met de houten golfclubs. Niet dat ze van hout zijn, hoor! Welnee, zo worden ze nou eenmaal genoemd. Net zo vreemd als de uitdrukking “fore”,  dan moet je niet naar voren kijken, maar juist achterom vanwege een naderende golfbal. Een sport kun je dat golfen natuurlijk niet noemen. Voor die heren met hun dikke buiken was het vanzelfsprekend een hele uitdaging om 18 holes te lopen, na al die kroeguren. Nee, het wordt pas een sport als we er een soort biathlon van maken. Een golfparcours lopen op snelheid. Fysieke inspanning gecombineerd met concentratie. Voor die echte biathlon sporters heb ik pas echt respect op hun langlaufski’s en met hun geweer.

Ik heb niet zoveel met die boys die rake klappen uitdelen. Neem nou Camiel Eurlings. De mooiste en betaalde vrijwilligersbaan van de wereld bij het IOC, die zich permitteert om zijn vriendin in elkaar te slaan. Vervolgens een persbericht doet uitgaan dat het een “eenvoudige mishandeling” betrof. De kroonprins van het CDA die met betraande ogen salueert “at your service” naar Maxim Verhagen en zichzelf een mooi baantje bezorgde bij de KLM (vertrokken wegens mismanagement), denkt wellicht dat  ie boven de wet staat. Deze wonderboy is “back to earth”, net zoals die golfbal. Hij dacht even alleen naar voren te kunnen kijken, maar de echte topsporters dwongen hem om toch nog even om achterom te kijken en de consequenties te aanvaarden. Zelf had ie niet de moed om op te stappen. Een terechte rake klap tussen de ogen, toch!! Je zult maar op de OS een medaille om je nek gehangen krijgen door zo’n loser. Gelukkig kan ie bij paps en mams in Valkenburg gezellig op de bank met het bordje op schoot naar de OS kijken. Eigenlijk een zielige man.

De échte wonderboys and – girls zijn natuurlijk onze deelnemers aan de Olympische winterspelen. Die (shorttrack-) schaatsers delen pas écht rake klappen uit. Rake klappen. Maar dan op sportief gebied. Wat een sensatie. Wat een sporters. Ongelooflijk, wat een respect heb ik voor die sporters. De ene na de andere medaille wordt omgehangen. Deze sporters hebben jarenlang keihard moeten werken om zover te komen en om hun conditie te behouden, in plaats van via het Haagse pluche mooie baantjes in de schoot geworpen te krijgen. “Geen woorden, maar daden”, een zeer toepasselijke uitdrukking die me na aan ’t hart ligt, hoewel ik geen echte fan van Feyenoord ben.

En dat alles mede dankzij de ontwikkeling van de klapschaats. We zouden het bijna vergeten dat deze uitvinding borg stond voor een ware regen van wereldrecords in Nagano in 1998. Gewoon omdat je met deze schaats langer in contact kon blijven met het ijs en niet de remming had van het zogenaamde “punteren” bij de conventionele schaats. De strekking van de kuitspier werd als het ware vergroot. Dus met de klapschaats deel je inderdaad rake klappen uit.

Het was zo’n fenomeen dat er allerlei artikelen op de markt kwamen, zoals de ouderwetse schaatsmuts. We noemden het een “klapmuts”. De puntjes aan weerszijden kunnen namelijk omhoog geklapt worden. Ik was op een internationale conferentie in St. Maarten en hadden voor alle deelnemers zo’n klapmuts meegenomen. Het is een écht collectors item geworden voor het internationale gezelschap dat nog nooit van de klapschaats had gehoord..

Ook bij het steppen kunnen nog veel leren van deze klapschaats-techniek. Een prachtige en soepele cadans, gecombineerd met  een zolang mogelijk contact met de wegdek. Dat levert snelheid op. Dan deel je rake klappen uit. Zou er nog eens een functionele “klapschoen” worden ontwikkeld, zodat je langer in contact kunt blijven met de weg? En de stepsport  gekwalificeerd wordt als een Olympische sport!!Zowel bij de winterspelen met het sleesteppen als met de klassieke step bij de zomerspelen. En dan maar hopen dat de medailles niet worden omgehangen door zo’n onsportieve plucheplakker die zijn handjes niet kan thuishouden,maar door onze eigen Erica die het geheel complementeert met een enorme klapzoen. Een meesterlijk klapstuk!  “Da’s pas echt mooi, man!!”.

Henk Roelofs, Stepclub Amersfoort

Disclaimer:

Het Team van www.toersteppen.nl is de uitgever van deze website.
Als uitgever besteedt www.toersteppen.nl de grootst mogelijke zorg aan de gegevens en informatie die op deze site te vinden zijn. Desondanks is het mogelijk dat er op de website onjuistheden en/of onvolkomenheden voorkomen. www.toersteppen.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van deze onjuistheden en/of onvolkomenheden, noch voor problemen die worden veroorzaakt door het gebruiken of verspreiden daarvan. Evenmin aanvaarden wij aansprakelijkheid voor geleden verlies of gederfde inkomsten die voortkomt uit het gebruik of verspreiden van de informatie, dan wel voortkomt uit technische gebreken.

Bezoek aan de website, alsmede het gebruik en downloaden van gegevens en informatie geschiedt geheel op risico van de gebruiker. Informatie op websites waarnaar wordt verwezen of gelinkt, wordt slechts incidenteel door ons geanalyseerd. www.toersteppen.nl geeft geen garanties met betrekking tot de inhoud en betrouwbaarheid van deze sites, noch wordt aansprakelijkheid aanvaard voor direct of indirect geleden schade die hieruit voortkomt.